Jeli sigurno koristiti jacuzzi u vrijeme Korone?

Covid-19 i jacuzzi. Otkad je počeo Korona virus u Hrvatskoj, klijenti nas stalno pitaju da li mogu se kupati u jacuzziju u doba Korone i da li je to sigurno. Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti (Center for Disease Control and Prevention CDC) objavio je službeno istraživanje u vezi korištenja jacuzzija dok traje pandemija Covid-19.

Covid-19 i jacuzzi

Otkad je počeo problem s Korona virusom u Hrvatskoj, klijenti nas stalno pitaju da li se mogu kupati u jacuzziju u doba Korone i da li je to sigurno. Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti (Center for Disease Control and Prevention CDC) objavio je službeno istraživanje u vezi korištenja jacuzzija dok traje pandemija Covid-19.

U cijelom svijetu proizvođači masažnih kadi se ravnaju prema zaključku CDC koji govori: 'Nema dokaza da se Covid-19 može proširiti na ljude korištenjem bazena ili jacuzzija. Ispravno korištenje, održavanje i dezinfekcija (npr. klorom ili bromom) bazena ili jacuzzija bi trebalo odstraniti ili onesposobiti virus koji uzrokuje Covid-19. Tekst na engleskom pročitate ovdje.

Stoga je ispravno održavanje i korištenje jacuzzija za vrijeme Korona virusa još bitnije nego inače, zato ponovimo neke stvari.

Ispravno održavanje jacuzzija

Počnimo sa filterom. Filter služi za zadržavanje stranih čestica i nečistoća, prljavština i kozmetike sa tijela i drugih tvari koje mogu s tijela kupača ući u jacuzzi. Prljav filter povećava potrebu za sredstvima za dezinfekciju vode a onda manje sredstava ostane za održavanje vode. Filter je potrebno očistiti najmanje jedan put tjedno. Čišći filter znači čišću i bistriju vodu koju je lakše dezinficirati. Vodite računa da uvijek ima dovoljno sredstva za dezinfekciju u jacuzziju. Prije nego što dodajete sredstvo za dezinfekciju operite jacuzzi iznad vodene linije kako biste i dezinficirali i taj dio jacuzzija. A vodu u jacuzziju je potrebno promijeniti svaki mjesec. U sezoni ili sada za vrijeme Korone opet preporučujemoda to učiniti češće.

Ispravno korištenje jacuzzija

Preporuke kako ispravno koristiti jacuzzi kad je Korona

  • Držite klor na odgovarajućoj razini prema uputama za održavanje. Preporučujemo jedan put tjedno šokirati jacuzzi klorom
  • Tuširajte se prije ulaska u vodu. Minutom tuširanja će se odstraniti većina tvari koje nisu poželjne na tijelu ni u jacuzziu
  • Napravite redovito mini test. Koristite test trakice za testiranje razine klora i pH faktora prije ulaska u masažnu kadu i ukoliko je potrebno regulirajte pH i klor
  • Ako je jacuzzi za goste zalijepite znak na kojem ih zamolite da se tuširaju prije ulaska u jacuzzi. Objasnite im da zbog Korone vodite dodatnu brigu o higijeni i dezinfekciji jacuzzija.
  • I na kraj: Operite ruke, ruke, ruke

Znak za goste skinite ovdje i stavite svoj tekst.